Back to All Events

Bach Magnificat X 2 - Rønvik kirke

Vocal Art, Vokal Nord, Brøstadbotn Barokk Band og Hærens Musikkorps i samproduksjon med Musikk i Nordland går «all in» barokk og fremfører Magnificat av far og sønn Bach på tidsriktige instrumenter.

Konserten er en storsatsing med nordnorske profesjonelle aktører. I tillegg medvirker lokale kor. Orkestret spiller på instrumenter som var typiske for barokken. Strykere anvender tarmstrenger, noe som gir en mykere klang enn moderne stålstrenger. Barokktrompet, naturhorn og barokk-obo er andre instrumenter vi ikke så ofte hører på konsert her oppe i nord. Marias lovsang, Magnificat, fremføres mange steder i verden og finnes i utallige musikalske versjoner. Johann Sebastian Bach og sønnen Carl Philip Emmanuel skrev hver sin Magnificat i D-dur. Johann Sebastian blir regnet som barokkens mester mens sønnen Carl Philip Emanuel virket i overgangsperioden mellom barokken og klassisismen og hans musikk bar preg av begge stiler. 

Magnificat X2

Johan Sebastian Bach 

Carl Philipp Emanuel Bach

Dirigent: Bjørn Andor Drage

Solister: Fra Vocal Art og Vokal Nord Kor: Vocal Art, Vokal Nord og Tromsø/ Bodø: Ung Kor Nord, Narvik/Harstad: Vox Arctica.

 

Johann Sebastian Bachs storslagne Magnificat ble først komponert i 1723 (Ess-dur) og deretter omarbeidet i 1733. Det er denne versjonen i D-dur som fremføres nå.

Verket er Johann Sebastian Bachs eneste tonesetting av Marias lovsang – og har form som en kantate med teksten fordelt over flere satser med ulik besetning. Tonearten D-dur passer godt til festlig musikk. Det er en stor besetning som kreves.

Bach bruker 3 trompeter, 2 fløyter, 2 oboer, strykere, basso continuo og pauker. I tillegg kommer et 5-stemmig kor og vokalsolister. Besetningen i Carl Philipp Emanuel Bachs Magnificat er nesten helt lik, men har i tillegg også med 2 horn. Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) skrev sitt Magnificat i 1749. Da levde enda hans far - og faren fikk sannsynligvis også høre verket våren 1750. Det sies at fader Bach oppfordret sin sønn til å skrive dette verket for å vise seg fram for publikum i Leipzig. Sønnen kunne være aktuell som Johann Sebastians etterfølger i Thomaskirken. Carl Philipp Emanuel søkte forgjeves å få stillingen to ganger; først etter farens død i 1750 og deretter i 1755 etter at Johann Gottlob Harrer (1703-1755) gikk bort. I 1779 ble hans Magnificat fremført i Hamburg i en revidert versjon. Fra 1768 var Carl Philipp Emanuel Bach musikkdirektør i Hamburg som etterfølger av sin gudfar Georg Philipp Telemann (1681-1767). Han er begravet i krypten i St. Michaelis kirken i Hamburg. Som en kuriositet kan nevnes fra 2021 har St. Michaelis i Hamburg fått en ny norsk organist, nemlig Magne Harry Draagen – tidligere domkantor i Nidaros. 


BILLETT

checkout.ebillett.no/293/events/223/purchase

Earlier Event: November 10
Bach Magnificat X 2 - Narvik
Later Event: November 27
Julekonsert - Bardu kirke